chov

20.04.2013 14:18

 

  1. úvod
  2. Křepelky výběr plemene, nákup
  3. Co je potřeba k domácímu chovu křepelek
  4. Krmení
  5.  Snáška vajec a jejich uchovávání
  6. Nemoci odchylky paraziti
  7. Porážka zpracování masa
  8. závěr

 

1. Úvod

 

Křepelka japonská řadí se do hrabavé drůbeže. Její vejce patří mezi nejchutnější drůbeží vejce. Zdravé je na vejcích vše včetně skořápek, které se čisté, dají drtit a přidávat do jídla. Skořápky obsahují 90% vápníku a 27 různých prvků, které jsou potřebné pro lidský organismus. Křepelčí maso je považováno v mnoha zemích za zdravou pochoutku, a proto se chovají v domácích chovech.

 Dalším důvodem proč chovat křepelky je, pro své vlastní   zdraví a zdraví svých blízkých. Křepelčí vejce působí blahodárně na lidský organizmus obsahem životně důležitých minerálů, stopových prvků ve vyvážené přírodní formě. A je tudíž zdravější než, mnoho zbytečně drahých potravinových doplňků, které nám vnucuje v reklamě důchodce, co nás ubezpečuje, že po požití  tohoto, čí onoho potravinového doplňku s obsahem vápníku, se teď cítí tak zdráv a fit jak nikdy v životě před tím.

 

Dá se také využít trus použití je stejné jako u slepic.

 

2.Křepelky výběr plemene, nákup

 

Japonská křepelka byla vyšlechtěna ve 2 typech

snáškový a masný.

 

Snáškový typ se vyznačuje vysokou produkcí vajec. Mají živou hmotnost asi 160-200 g, snáší 300 vajec za rok o hmotnosti tak okolo 12. g

 

Masný typ je určen k produkci brojlerových křepelek, které jsou určeny ke konzumu mají větší podíl masa (300-400 g živé hmotnosti) také obvykle větší hmotnost vajec. v průměru 18-22 g

 

Pořiďte kvalitní,  nejlépe z komerčního chovu.  Nekupujte kohoutky. Kohoutci ve většině případů po čase šikanují křepelky a slabší jedince, tím poklesne užitkovost. Navíc jsou více hluční, ve voliéře je volání kohoutka křepelky slyšet v noci i na desítky metrů daleko k sousedům. Chov bez kohoutků je pro výrobu konzumních vajec lepší, nosnice jsou klidnější, neoplozená vejce je možno déle skladovat a navíc ušetříme za krmení pro kohoutky.

 Křepelky mají sklon napadat  nové a jinak zbarvené jedince pro to je dobré je sledovat a při zjištění zranění výtržníka i napadeného oddělíme. V hejnu mějte jen jednu barvu a stejně staré kusy. Nové křepelky přidávejte jen opatrně. Křepelky bývají někdy mezi sebou velmi agresivní.

 

Přibližná cena  křepelky nesexované (netříděné dle pohlaví) :

 

1 –  7 dnů    -  20 Kč/kus     8 – 14 dnů   -  20 Kč/kus   15 – 21 dnů  -  30 Kč/kus     22-28 dnů – 40 Kč/kus

4 týdenní – 50 Kč/kus – pár slepička + kohoutek 1:1

5-6 týdenní – 60 Kč/ks – pár slepička + kohoutek 1:1

Křepelky starší 4 týdnů sexované ( roztříděné dle pohlaví ) :

Slepičky 4 týdenní – 70 Kč/ks

Slepičky 5-6 týdenní – 80 Kč/kus

Slepičky 8-12 týdenní ve snášce – 100 Kč/kus

Kohoutci 4 týdenní -  30 Kč/kus

Kohoutci 5-6 týdenní -  40 Kč/kus

Než si pojedeme nakoupit  drůbež pořídíme si přepravku, (podle počtu kusů tak, abychom je měli v čem odvézt

3.   Co je potřeba k domácímu chovu křepelek

 Nejlepší je koupit kompletní směs pro nosnice a krmítka se zásobníkem

Ustájení křepelek je několik, způsobů. Buď ve speciálních klecích pro křepelky, v králíkárně ve stodole v různých prostorech jako jsou stáje, garáže, sklepy nebo ve voliéře, Aklimatizované křepelky, mohou být v chráněné voliéře ubytovány celý rok. Takový chov však není určen pro produkci vajec. Jestli že se křepelka dostane do volného prostoru, okamžitě ulítne a většinou se sní už neshledáme. Je tedy nutné je mít celoročně zavřené a dobře zabezpečené před predátory.

Cena chovatelského zařízení: Jde o jednorázovou investici. Klec pro 20 křepelek se dá vyrobit svépomocí  nebo koupit za asi 1500 Kč. . Pro jeden kus nosného typu, který váží zhruba 150 g, budeme potřebovat cca 150 cm2 podlažní plochy, pro masný typ (300g) zhruba 250 cm2. Křepelky se chovají ve skupinách.

 

 

 

 

 

4.  Krmení

 Křepelky by měly mít neustálý přístup k říčnímu písku, malá zrníčka písku konzumují a ten jim v trávicím traktu pomáhá pro správné trávení a zažívání. Krmí se minimálně dvakrát denně. Dá se říct, že mají přístup ke krmivu nonstop. Její jídelníček podobný slepicím.

Takže jako hlavní složku by měly křepelky mít granulovanou směs N1. Tato směs obsahuje vše potřebné pro život křepelky a její velkou užitkovost. V obchodech se můžete koupit buď s granulovanou směs a nebo sypkou směs. Granulovaná směs je nejlepší, jelikož jí slepičky neplýtvají. Nejvhodnější krmivo pro křepelky je směs pro nosnice, která je vyráběna ve většině ZNZZ- typové označení směsi N, NT, NP, N 1.

 Chovatel by se měl vždy zajímat o hladinu N látek (bílkovin), která by měla být u křepelek ve směsi cca 20%. také přidávat na 1 kg směsi 1 pol. lžíci Roboranu D a 1 kávovou lžičku Plastinu Tento přípravek není vůbec drahý , 1 kg stojí cca 40 Kč a vydrží na hodně dlouho.

Tráva je pro křepelky další zdroj vitamínů a minerálů a určitě prospěje jak slepičkám tak i k lepší kvalitě vajíček, nasekáme jí sekačkou. V zimě sušené seno kopřivy.

 

 

5.   Snáška vajec a jejich uchovávání

 

Nepotřebují snášková hnízda, vajíčka snášejí na podestýlku. Začínají snášet již v 7-8 týdnu života. Váha vajíček se pohybuje okolo 12-ti gramů, může to být i více.

Křepelky by také měli mít pravidelný světelný režim , přes léto stačí přirozené světlo, ale v zimě je nutnost přisvítit kvůli snášce. Ve snůšce by měly mít cca 16 hodin světla a 8 hodin tmu. Světlo nemusí být intenzivní. Světelný režim se dá řešit úspornou žárovkou nebo diodovou se spotřebou 2-5 W.

 Při dodržení správné krmné směsi snáší křepelčí slepička jedno vajíčko denně po dobu jednoho roku. Po této době se intenzita snášení sníží. Křepelka se může dožít až 2,5-3 let.

 

Křepelky jsou také velmi náročné co se týče teploty. Pokud chcete docílit celoroční snášky , musíte jim neustále udržovat teplotu mezi 17-ti až 23°C. Výkyvy výše či níže se mohou promítnout na snášce.

 

 

 

6. Nemoci odchylky paraziti

 

 

 

Nemocem předcházíme pravidelným čištěním klece sledování zdravotního stavu celého hejna

 

 

 

 

 

 

 7. Porážka zpracování masa

 

Křepelky se zabijí nejlépe ráno, když mají prázdná volata a střeva. Nehrozí tak kontaminace drůbežího masa obsahem trávicího ústrojí. Ke konzumaci používáme výhradně maso ze zdravých zvířat

Odstavec předpisu 246/1992
Zákon České národní rady č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání § 5h

§ 5h

Usmrcování králíků, zajíců a drůbeže při domácí porážce

(1) Králíci, zajíci a drůbež nesmějí být během domácí porážky a souvisejících úkonů vystaveni nepřiměřené bolesti nebo utrpení.

(2) Zvířata uvedená v odstavci 1 lze před omráčením zavěsit pouze za předpokladu, že se učiní opatření k tomu, aby v okamžiku omráčení byla v takovém fyzickém stavu, který umožní jeho provedení účinným a rychlým způsobem.

(3) Při usmrcování drůbeže při domácí porážce lze k vykrvení použít odtětí hlavy bez předchozího omráčení.

2a) Zákon č. 449/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Zákon č. 99/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

 

Omráčení a vykrvení

Jakmile se ptáci uklidní, jsou vyjmuti z klecí. Požaduje se, aby byli před zabitím omráčeni, pokud se zabíjení neprovádí podle náboženských rituálů. Jsou pověšení za nohy, hlavou dolů, pomocí třmenů. Po omráčení je pták vykrven po dobu až 2 minut a pak je dále opracováván. Vykrvení kuřat slepic a kohoutů se provádí přeřezáním hrdla, až ke kosti.

Kuře, slepici, krocana, perličku apod. Zabíjíme obvykle tak, že peří pod krkem u hlavy oškubáme a krční tepnu ostrým nožem přeřízneme., aby krev dobře vytekla. A drůbež vykrvácela dokonale, i zabitou ještě na krátkou dobu za nohy.

Při zabíjení drůbeže si počínáme rychle a dbáme na to, aby zabitá drůbež dobře vykrvácela, neboť nedostatečně vykrvácená drůbež má tmavé maso.

 

 

Kuchání.  Kuchat můžete tím stylem, že si slepici rozstřihnete přes prsní kost na půlku (je to pohodlnější) pak ji rozevřete a snadno a rychle vyndáte všechny vnitřnosti i s koncovou částí střeva, s kterou vyříznete i celý zadek. Nezapomeňte i na vole a hrtan.

Dále pak můžeme porcovat na řízek, filé, celé nohy, stehna, spodní stehna, půl kuřete, celé kuře

Chlazení. Po vykuchání a prohlídce musí být čerstvé drůbeží maso drůbeže okamžitě vyčištěno a co nejrychleji ochlazeno v souladu s hygienickými požadavky nejméně na 4°C. Drůbeží maso, které má být chlazeno, musí být okamžitě po vykuchání důkladně umyto jak zevně tak uvnitř. A patřičně okapáno.

 

 

 

 

 9. Závěr

 

Jedna křepelka spotřebuje  asi 1 kg krmiva měsíčně. Při ceně směsi 16 Kč za kg to je asi 200 Kč za rok.: Dospělá slepička se dá koupit za asi 50-80 Kč, případně lze koupit menší nebo si ji sám vylíhnout.

S úsporných důvodů mít Křepelky ve vytápěných prostorách. Světelný režim se dá vyřešit úspornou žárovkou nebo diodovou se spotřebou 2-5 W. Roční náklady tak budou minimální.

roční náklady na jednu křepelku pouze 300 Kč, tak při snůšce 250-300 vajec vyjde vejce na asi  1,-KČ,-

Cena chovatelského zařízení: Jde o jednorázovou investici. Klec pro 20 křepelek se dá vyrobit svépomocí nebo koupit za asi 1500 Kč