HUSA NADÍVANÁ UZENÝM KOLENEM

21.04.2013 14:45

HUSA NADÍVANÁ UZENÝM KOLENEM

 

Dnešní husa je hubený pták, proto připravte husu plnou masa - prostě ho nacpete dovnitř!

 

Ingredience:

1 větší husa (cca 3 kg)

1 uzené koleno (velké tak, aby se vešlo do husy)

2 lžičky drceného + 2 lžičky celého kmínu

2–3 stroužky česneku, drceného

1 jablko, rozpůlené

1 cibule, oloupaná

sůl a pepř

100 g másla nebo sádla

150 ml medu

 

Postup:

Předehřejte troubu na 170 °C.

Kůži na uzeném kolenu nařežte na kostičky, vmasírujte do nich česnek, sůl, pepř a drcený kmín.

Husu osolte, opepřete a posypte lžičkou celého kmínu zvenku i zevnitř.

Do husy vložte jablko, cibuli a koleno (pokud se dovnitř nechce vejít, můžete ho vykostit).

Položte husu do pekáče prsíčky dolů, podlijte trochou vody, přidejte máslo či sádlo a přiklopené pečte asi hodinu.

Pak husu obraťte a pečte další půlhodinu.

Poté ji odklopte, přelijte výpekem, potřete medem, posypte zbytkem kmínu a další hodinu, za průběžného podlévání, pečte dozlatova.

Před podáváním koleno vyjměte a servírujte nakrájené na plátky, husu klasicky naporcujte.