NALOŽENÁ HUSA S TŘENÝM KNEDLÍKEM A ZELÍM

21.04.2013 14:34

NALOŽENÁ HUSA S TŘENÝM KNEDLÍKEM A ZELÍM

Ingredience:

1 husa,

1 celer,

1 petržel,

2 mrkve,

celý pepř,

nové koření,

sůl,

hřebíček,

bobkový list,

kmín,

200 g strouhanky,

750 g jablek,

500 ml černého piva,

500 ml suchého červeného vína.
 

Třený knedlík:

200 g anglické slaniny,

500 g housky,

200 g másla,

4 vejce,

500 ml mléka,

300 g hrubé mouky,

100 g strouhanky
 

Zelí:

1 kg červeného zelí,

2 brambory,

5 stroužků česneku,

cukr, ocet, sůl.
 

Postup:
Husu naporcujeme na menší kousky. Na dno pekáče dáme pokrájenou cibuli, na ni položíme husu, posypeme kořením.

Tento postup opakujeme až do naplnění nádoby.

Zalijeme slabým nálevem z piva a octa, husu zatížíme a necháme 1 až 2 dny odležet.
 

Kořenovou zeleninu orestujeme na sádle, přidáme maso, zalijeme nálevem

a vínem a za podlévání dusíme do poloměkka.

Poté husu přeložíme na pekáč, obložíme ji pokrájenými jablky, přidáme propasírovanou zeleninu a šťávu, posypeme strouhankou a kmínem a pečeme dozlatova.
 

Třený knedlík:

Nakrájenou slaninu rozpustíme v kastrůlku, přidáme nakrájenou housku, lehce opečeme

a necháme vychladnout.

Rozšleháme máslo se solí, přidáme 2 celá vejce a 2 žloutky, mléko, mouku, sníh ze dvou bílků a nakonec prochladlou housku.

Vypracujeme těsto a knedlíky vložíme do vymaštěného ubrousku, zavážeme

a vaříme 45 minut ve vařící vodě.

Uvařený knedlík nakrájíme nití a pokapeme rozpuštěným máslem.
 

Zelí:

Zelí pokrájíme na nudličky, spaříme, dáme do kastrůlku, přidáme nastrouhaná jablka, brambory a česnek. Povaříme a nakonec dochutíme.