Nejlepší slepičí polévka krok za krokem

01.02.2013 08:55

Nejlepší slepičí polévka krok za krokem

Kvalitní domácí slepičí vývar je kouzelnou ingrediencí, která polévku povýší na božský pokrm. Zvláště, když podle české tradice polévku obohatíme domácími nudlemi.

 

Ingredience: 1 slepice, 2 l vody, několik kuliček nového koření a černého pepře, sůl, cibule, 1/4 celeru, 1 mrkev, 1 petržel, mletý pepř, petrželka, libeček

Postup:

1. Očištěnou slepici rozsekáme na čtvrtky, vložíme do vody a přivedeme k varu. Vložíme koření, polovinu zeleniny pokrájené na větší kousky a osolíme. Zmírníme plamen, hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme asi dvě hodiny mírným varem. Podle potřeby doléváme horkou vodu.

2. Když je maso měkké, což zjistíme vpichem vidličky do stehna, vyjmeme ho a vývar přecedíme, aby v něm nezůstaly kosti.

3. Zbylou syrovou zeleninu nahrubo nastrouháme nebo pokrájíme na kostičky a nasucho je osmahneme, zalijeme vývarem a krátce povaříme.

4. Uvařené maso obereme, pokrájíme na kostičky a vložíme do polévky. Hotovou polévku podle chuti osolíme, opepříme a doplníme pokrájenou petrželkou a libečkem.

 

Polévkové „know-how“

- Při přípravě polévky nenahrazujte slepici kuřetem, neboť maso slepice má mnohem výraznější a plnější chuť.

- Vývar z masa vaříme při mírné teplotě a čím déle slepici vaříme, tím bude vývar silnější. Dobu vaření zkrátíme, když použijeme tlakový hrnec.

- Cibuli můžeme vařit ve vývaru i se slupkou, vývar tak bude mít zlatavou barvu.

- K zabarvení a zvýraznění chuti můžeme použít čerstvé nebo sušené houby, které z vývaru odstraníme scezením.

- Během varu vystupuje na povrch tuk, který můžeme odebírat malou naběračkou. Vaříme-li vývar předem, necháme ho vychladnout a z povrchu sebereme větší část tuku.

- V masové polévce můžeme kromě kořenové zeleniny (mrkev, celer a petržel) povařit i kousek pórku, kedlubny, květáku, brokolice či listy nebo růžičky kapusty. Chceme-li zvýraznit chuť zeleniny, osmahneme ji na malém množství odebraného tuku z polévky.

- Přidáváme-li do polévky nudle, vaříme je zvlášť v osolené vodě a přidáváme je až na závěr, polévka zůstane díky tomu čirá.

 

Povzbudí i vyléčí

Slepičí polévka bývala dříve oblíbeným léčebným prostředkem nejrůznějších chorob a neduhů. Mělo to své důvody, neboť v silné chuti lahodného vývaru se skrývá celá řada hodnotných látek, které dokážou přispět k regeneraci organismu. Proslula jako polévka „do kouta“, tedy po porodu na posilnění vyčerpané rodičky. Při nachlazeních a pro uvolnění ucpaného nosu je slepičí polévka účinnější než cokoliv jiného. Někdy je též nazývána „židovský penicilín“. Než ji začnete jíst, sedněte si nad talíř plný polévky a několik minut inhalujte její výpary. Vědci zjistili, že polévka má slabé antibiotické účinky. Věří jí také čínští lékaři, kteří do ní přidávají ženšen. My využijeme domácí suroviny a pro zvýšení léčebného efektu do ní přidáme prolisovaný stroužek česneku.

 
 
 
Vloženo: 20.02.2012
Autor: Jarmila Mandžuková