SVATOMARTINSKÁ HUSA S ČERVENÝM ZELÍM

21.04.2013 14:56

SVATOMARTINSKÁ HUSA S ČERVENÝM ZELÍM

 

Na 8 porcí potřebujete:
čtyřkilovou husu
sůl
majoránku
kmín
1 housku
asi 2 dl vody.

 

Ze všeho nejdřív husu ze všech stran včetně vnitřku nasolíme.
Zevnitř ji ještě potřeme majoránkou, zvenčí zase důkladně nakmínujeme.
Nakonec dovnitř husy vložíme housku, která do sebe během pečení nasaje nemálo tuku, který teče dovnitř.

Husu vložte do pekáče a dokořeňte ji z druhé strany
Troubu předehřejeme na 160 stupňů Celsia, husu položíme prsy dolů do pekáče, podlijeme trochou vody a dáme ji do trouby.
Je dobré ji každých zhruba 15 minut přelít výpekem, aby se maso nevysušilo.
Když husa asi po 80 minutách zrůžoví, otočíme ji prsy nahoru, ještě trochu ji pokmínujeme a za občasného polévání ji pečeme dalších zhruba 80–90 minut.

Když je husa i na prsou růžová, roztopíme troubu na 180 stupňů a pečeme ji ještě asi
15–20 minut, aby se udělala krásně křupavá kůrčička.
Po upečení ji necháme chvíli zchladnout, vyndáme z ní housku („Nevyhazovat! To bude jeden z nejlepších kousků!“)
Nakonec ji naporcujeme nůžkami na drůbež:
Rozstříhneme jí podélně hrudník a rukama ji „zlomíme“ podél páteře. Pak už jde bez problémů porcovat i na zádech.

Červené zelí k huse:
Na 8 porcí potřebujete:
1,5 kg červeného sterilovaného zelí,
300 g anglické slaniny vcelku,
3 lžíce másla,
3 větší cibule,
podle chuti asi 4–6 lžic cukru,
3 lžíce hladké mouky 
700 ml hovězího vývaru

Na tuhle porci zelí začněte rovnou vařit v pořádně velkém hrnci.
Slaninu nakrájíme na kostičky a cibuli nasekáme nahrubo.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme slaninu a cibuli a vše promícháme.
Když cibule zesklovatí, přisypeme asi polovinu cukru, který necháme zkaramelizovat.
Pak přidáme červené zelí.
Nakonec zelí už jen zalijeme hovězím vývarem, přikryjeme poklicí a necháme asi 20 minut dusit, až je úplně měkké.
Když je zelí hotové, přidáme ještě lžíci cukru.
Zelí zaprášíme hladkou moukou.
Komu v receptu chybí sůl, tak si zelí klidně i dosolte.