KUR DOMÁCÍ SLEPICE KOHOUTI KUŘATA

 

KDY ZAČÍT S CHOVEM

   Doporučuji Vám začít s chovem slepic na jaře. Nakupte si od chovatele nebo z líhně malá kuřátka, která si sámi odchováte. Musíte počítat s tím, že zhruba z poloviny kuřat se „vyklubou“ kohouti – budete-li mít „smůlu“, bude ten poměr ještě větší ve prospěch kohoutů. Kupte si tedy raději větší počet jedinců, pak si určitě vyberete dostatečný počet chovných slepic. Co se týká kohoutů - ty pěkné můžete odprodat jinému chovateli, ostatní zužitkujete v kuchyni.

   Na podzim si na výstavách ke svým slepicím vyberte pěkného kohouta z cizího chovu a z jara už můžete líhnout a odchovávat od svých slepiček novou generaci zvoleného plemene.

   Miroslav Pour, Skřivany

KDY KROUŽKOVAT?

   Kroužkování drůbeže nelze stanovit podle stáří, ale je třeba se řídit vzrůstem každého jedince. Kroužkovat bychom měli ve chvíli, kdy jde konkrétnímu jedinci kroužek bez větších potíží nasadit, ale zároveň není natolik volný, že bude z běháku padat. To se musí bohužel zkoušet a nezřídka se stává, že jednotlivé kusy kroužkujete individuálně v různých termínech, protože někteří jedinci jsou více a jiní méně vzrostlí.

   Přeji vám šťastnou ruku při kroužkování.

   Miroslav Pour, Skřivany

KUR DOMÁCÍ zkratka plemene kroužek 1,0 kroužek 0,1
Amrokska AM 22 20
Amrokska zdrobnělá z AM 15 13
Andaluska AD 18 16
Andaluska zdrobnělá z AD 13 11
Antverpský vousáč AV 11 9
Apencelský chocholáč ACH 16 15
Araukana AR 18 16
Araukana zdrobnělá z AR 13 11
Asilka A 20 18
Asilka zdrobnělá z A 15 13
Australka AU 22 20
Australka zdrobnělá z AU 15 13
Bantamka BN 11 9
Barneveldka BA 20 18
Barneveldka zdrobnělá z BA 15 13
Basetka BAS 13 11
Bergský kokrháč BK 20 18
Bergský kokrháč zdrobnělý z BK 15 13
Bílefeldská slepice BF 22 20
Bílefeldská slepice zdrobnělá z BF 15 13
Bojovnice indická BI 27 22
Bojovnice indická zdrobnělá z BI 18 15
Bojovnice jamato BJ 18 16
Bojovnice ko šamo BKŠ 13 11
Bojovnice madraská BM 22 20
Bojovnice novoanglická BNA 20 18
Bojovnice novoanglická zdrobnělá z BNA 11 9
Bojovnice staroanglická BSA 20 18
Bojovnice staroanglická zdrobnělá z BSA 13 11
Bojovnice šamo 24 22
Bojovnice tuzo BT 16 15
Brabantka BR 18 16
Brabantka zdrobnělá z BR 13 11
Brahmánka BH 27 24
Brahmánka zdrobnělá z BH 18 16
Brakelka BL 18 16
Brakelka zdrobnělá z BL 13 11
Breda BD 20 18
Breda zdrobnělá z BD 16 15
Česká slepice Č 18 16
Česká slepice zdrobnělá z Č 13 11
Dolnorýnská slepice DR 22 20
Dolnorýnská slepice zdrobnělá z DR 15 13
Drážďanka 20 18
Drážďanka zdrobnělá z DŽ 15 13
Drentská slepice DT 16 15
Drentská slepice zdrobnělá z DT 13 11
Durynský vousáč DV 18 16
Durynský vousáč zdrobnělý z DV 13 11
Faverolka německá FA 22 20
Faverolka německá zdrobnělá z FA 16 15
Fénixka FX 18 16
Fénixka zdrobnělá z FX 13 11
Forverka FO 20 18
Forverka zdrobnělá z FO 13 11
Hamburčanka HA 16 15
Hamburčanka zdrobnělá z HA 13 11
Hedvábnička HE 16 15
Hedvábnička zdrobnělá z HE 13 11
Hempšírka NH 22 20
Hempšírka zdrobnělá z NH 15 13
Holandská chocholatá slepice HD 18 16
Holandská chocholatá slepice zdrobnělá z HD 13 11
Holandská zakrslá slepice HZ 11 9
Holokrčka HK 20 18
Holokrčka zdrobnělá z HK 13 11
Hudánka HU 20 18
Hudánka zdrobnělá z HU 15 13
Japonka čabo JPČ 13 11
Japonka okina čabo JPOČ 13 11
Jokohamka JK 18 16
Jokohamka zdrobnělá z JK 13 11
Kadeřavá slepice 20 18
Kadeřavá slepice zdrobnělá z KŘ 15 13
Kočinka 27 24
Kočinka zakrslá KČZ 16 15
Lafleška LF 20 18
Lafleška zdrobnělá z LF 15 13
Lakenfeldka LK 16 15
Lakenfeldka zdrobnělá z LK 13 11
Langšanka německá LG 22 20
Langšanka německá zdrobnělá z LG 15 13
Leghornka L 18 16
Leghornka zdrobnělá z L 13 11
Malajka MA 24 22
Malajka zdrobnělá z MA 16 15
Maranska MR 22 20
Maranska zdrobnělá z MR 15 13
Mechelenka ME 24 22
Minorka MI 20 18
Minorka zdrobnělá z MI 13 11
Mosetka MOS 11 9
Německá říšská slepice 20 18
Německá říšská slepice zdrobnělá z NŘ 15 13
Německá zakrslá slepice NZ 13 11
Ohiki OH 13 11
Oravka OR 22 20
Oravka zdrobnělá z OR 15 13
Orlovka OL 22 20
Orlovka zdrobnělá z OL 15 13
Orpingtonka OP 22 20
Orpingtonka zdrobnělá z OP 15 13
Paduánka PA 18 16
Paduánka zdrobnělá z PA 13 11
Plymutka PL 22 20
Plymutka zdrobnělá z PL 15 13
Polská zelenonožka PZ 18 16
Rodajlendka RI 22 20
Rodajlendka zdrobnělá z RI 15 13
Rousná zakrslá slepice RZ 16 15
Rýnská slepice RS 18 16
Rýnská slepice zdrobnělá z RS 13 11
Sasexka SA 22 20
Sasexka zdrobnělá z SA 15 13
Saská slepice SS 20 18
Saská slepice zdrobnělá z SS 13 11
Sebritka SE 11 9
Siamská hedvábnička SH 13 11
Soví vousáč SV 18 16
Soví vousáč zdrobnělý z SV 13 11
Sulmtálka SM 20 18
Sulmtálka zdrobnělá z SM 15 13
Sultánka SL 18 16
Sumatranka SU 18 16
Sumatranka zdrobnělá z SU 13 11
Španělka ŠP 20 18
Španělka zdrobnělá z ŠP 13 11
Štýřanka ŠT 18 16
Štýřanka zdrobnělá z ŠT 13 11
Šumavanka ŠU 20 18
Šumavanka zdrobnělá z ŠU 15 13
Vatermalský vousáč VV 11 9
Velsumka VE 20 18
Velsumka zdrobnělá z VE 15 13
Vlaška V 18 16
Vlaška zdrobnělá z V 13 11
Vranohlavka VH 20 18
Vranohlavka zdrobnělá z VH 13 11
Vyandotka W 20 18
Vyandotka zdrobnělá z W 15 13
Východofríský racek VR 18 16
Východofríský racek zdrobnělý z VR 13 11
Žerzejský obr ŽO 24 22

 

Domácí chov drůbeže Kur domácí                    

Drůbež, která je chována po domácku s přístupem do výběhu, chov je technicky jednodušší a pro zvířata přirozenější.

Domácí chov drůbeže hrabavé nebo vodní. Pro svoji kuchyňskou spotřebu nebo za účelem prodeje ze dvora. Masa a vajec. Nejlépe na vlastním pozemku blízko domova, v tradiční venkovské domácnosti. Kde tak odpadají náklady na dopravu a pronájem pozemku. K návratu k tradičním hodnotám a ke zvyšující se oblibě místních zdravých domácích potravin a produktů -rozvoj farmářských trhů.

Kdokoliv, kdo vlastní drůbež, nebo má drůbež na starost, anebo se zabývá chovem drůbeže, je zodpovědný za zajištění dostatečných opatření k zabezpečení zdraví a pohody ptáků.

Chovatel musí každý den ráno časně vstávat, slepice vypustit nakrmit. Doplňovat čistou vodu posbírat vajíčka. Odpoledne zase nakrmit, večer je zavřít do kurníku. Pečovat o chov, aby zvířata nestrádala, ale přinášela nám radost a užitek.

 

Obsah:

  1. úvod kur domácí
  2. výběr plemene, nákup
  3. Co je potřeba k domácímu chovu slepic
  4. Krmení
  5. Snáška vajec a jejich uchovávání
  6. Porážka zpracování masa
  7. Nemoci odchylky paraziti
  8. Závěr

 

Úvod kur domácí

V minulosti u nás slepice zastávaly svoji úlohu v  tradiční venkovské domácnosti na každém dvoře.

Všechna plemena kura domácího pochází pravděpodobně z Kura bankivského, lesního kurovitého ptáka žijícího v jihovýchodní Asii. Kur domácí se chová hlavně kvůli produkci čerstvého kuřecího masa a vajec. Prodej, těchto produktů - zlepšení finanční situace venkovských obyvatel.

Slepičí trus. Po vykvašení, nebo zkompostování je oblíbeným, výborným, přirozeným, hlavně levným a ekologicky šetrným hnojivem pro rostliny, s velice dobrými výsledky. Ceny umělých hnojiv jsou vysoké, cena hnojiva ze slepičího trusu je pouze za cenu práce.

 

Výběr plemene nákup

Rozhodnout se podle toho, jaké máme podmínky, prostory a finanční prostředky. Kolik kusů si pořídíme, odhad kolik vajec a případně masa spotřebujeme či prodáme.

Jeli k dispozici pro slepice větší zatravněný výběh - o možnostech jeho regenerace, umístění našeho pozemku.

U slepic rozlišujeme tři základní kategorie plemen:

Plemena lehká (nosná), vysoká snáška vajec s malými přírůstky masa;

Plemena těžká (masná), snášejí méně, většími přírůstky masa;

Plemena středně těžká (s kombinovanou užitkovostí), která obstojně snášejí a hodí se i na chov pro maso.

Vykrmené přebytečné kohouty středně těžkých plemen lze použít ke kuchyňské úpravě, proto se také nazývají plemena s kombinovanou užitkovostí.

Kuřice nosné začínají snášet na 20. týdnu věku.

 Hnědé Isa.  Bílé Dekalb.  White. Černé Moravie BSL, Žíhané Bovans Sperwer, a Isa Sussex

Přibližná cena kuřic.

Cena ISABROWN 10 týdnů 100,-Kč/ks

Cena hnědé ISA a černá MORAVIA 10 týdnů 100,-Kč

Cena za 1 kus 16 týdnů 159,-

Cena za 1 kus 12 týdnů 129,-

Tyto kuřice mají základní vakcinace MCH, IB, ND, Livacox T.

 

Před koupí drůbeže si pořídíme přepravku podle počtu kusů max. 10kuřic na jednu přepravku. Při nákupu z velkochovů preferujeme kuřice, které jsou očkovány.

Nutné, aby klece a vozidla používané pro transport ptáků byly důkladně vyčištěny mezi jejich jednotlivými použitími za účelem omezení šíření jakýchkoli infekcí.

Nepřepravujte slepice v parných horkých dnech a nevystavujte je stresu. Nenechávejte slepice na slunci. Po nákupu drůbeže dejte přepravku i s drůbeží do kurníku.

Vypustit až večer při stmívání.   Několik dni je nepouštět z kurníku, než si přivyknou.

 

Co je potřeba k domácímu chovu slepic

Kurník. Slepice se na noc zavírají. Velká část živočichů nebezpečných pro slepice, jako jsou potkani, kuny, norci, mývali, tchoři, lišky loví v noci. Důležité na noc kurník dobře zavírat. V zimě za nepříznivého počasí dbát na to, aby v něm nemrzlo. Pravidelně vyčistit od trusu, dát novou podestýlku, slámu nebo seno a dvakrát ročně dezinfikovat.

Oplocený výběh. Pro plánování výstavby nového drůbežářského zařízení je třeba zvolit vhodné místo. Je nutné mít trvale v pořádku oplocení, které je zároveň jako ochrana před predátory drůbež dokáže zničit a znečistit celou zahradu, vymezit určitý prostor.

Lehká plemena více létají, těžká plemena se drží spíš při zemi.

Pozor i na svá domácí zvířata jestliže nejsou, na soužití s drůbeží od mala přivyklá.

SNÁŠKOVÉ HNÍZDO.  Slepice snáší a hnízdí téměř v šeru a v klidu, podle toho umístíme snášková hnízda dobře vystlaná suchou slámou nebo senem. Mají být vždy čistá a prostá vnějších cizopasníku. Jako jsou VŠENKY, ČMELÍCI. Na jedno hnízdo by nemělo připadat více než 4 až 5 slepic.

 

 

                       

 

 

Popeliště. Slepice se v nich rády skovávají před sluncem a popelí se, kde se zbavují  parazitů.

Také hrabání v zemi, nebo v zimě v podestýlce patří k nejsilnějším instinktům a zálibám všech slepic. Když mají tuto možnost, nenudí se.

 

Krmení

Dostačený přísun čisté vody, především v létě. Denně asi 0,5 litru na kus, při větším počtu větší napáječky, které za teplého počasí přemístíme do stínu. V zimě vodu dáváme na slunečná teplejší místa tak, aby voda nezamrzala. Dostatek písku a malých kamínků, to jsou zuby, které pomáhají rozmělňovat potravu ptáků v žaludku. Kamínky se samovolně vyloučí, až se příliš obrousí.

V domácích chovech, obiloviny, zrna nebo šroty, různé mlýnské a potravinářské odpady, kuchyňské zbytky. Zeleninové natě. Šrotované seno z vojtěšky nebo lučního jetele. Pařené nebo vařené brambory. Rozkrojená tykev, krmná řepa strouhaná cuketa, dýně, jablka, strouhaná mrkev - betakaroten. Zabarvuje žloutky. Nebo krmné směsi -kompletní a doplňkové.

Ráno míchanici. Míchanice musí být jemně zvlhčená. Nesmí být, kašovitá. 

Večer celé zrno pšenice, kukuřice, nahý oves. Krmivo se zkrmuje v krmítkách dostatečně dlouhých dle počtu slepic. Krmítko umístěte do stínu.

Pod tlejícím listím, pod větvemi keřů a stromů, tam se daří nejrůznějším červům, žížalám a hmyzu, což slepicím zajišťuje důležitý zdroj bílkovin prakticky po celý rok.

Můžeme zkrmovat skořápky od vlastních slepic, od cizích se nedoporučuje z důvodu přenosu infekčních chorob. Denní požadavky nosnice na vápník je 3 - 5 g Ca

Pokud nemají slepice možnost pastvy ve výběhu, jednou denně krmte nasekanou zelenou trávu.

Posekanou trávu sekačkou, lze také dávat drůbeži. Na zimu usušit a při sněhové pokrývce zkrmovat, možno použít i na podestýlku.

V intenzivním drůbežnictví. Obvykle se krmí 2x denně - koncentrované krmivo krmiva pro drůbež. Bývají téměř výhradně součástí krmné dávky krmné směsi.

Krmné směsi - při nákupu krmiva si všímejte, zda je čerstvé a v pořádku, prohlédněte si datum spotřeby. Krmiva uchovávejte v sudech uzavřených proti vniknutí škůdců.

 

K1 - Kompletní krmná směs pro odchov kuřat 1. fáze (do 6 týdnů stáří)

K2 - Kompletní krmná směs pro odchov kuřat 2. fáze (od 6 týdnů stáří)

KZK - Kompletní krmná směs pro odchov kuřic

N 0 - Kompletní krmná směs pro užitkové nosnice (do 2 % snášky)

N 1 - Kompletní krmná směs pro užitkové nosnice

N 2 - Kompletní krmná směs pro užitkové nosnice

BR 1 - Kompletní krmná směs pro výkrm brojlerů – 1. fáze (do 14 dnů)

BR 2 - Kompletní krmná směs pro výkrm brojlerů – 2. fáze (od 14 dnů)

BR 3 - Kompletní krmná směs pro výkrm brojlerů – dokrm

 

Krmná směs je určena pro odchov kuřat do 6 týdnů stáří. Jako jediné kompletní krmivo se zajištěním dostatku kvalitní pitné vody.

KZK Kompletní krmná směs pro odchov kuřic (do 13. týdne stáří Krmná směs se zkrmuje do 13. týdne stáří se zajištěním dostatku kvalitní pitné vody.

KZK Kompletní krmná směs pro odchov kuřic (do 13. týdne stáří) > 10kg 144,00 Kč

spotřeba směsi na kus a den je 100 - 120g.  

Jako doplněk: minerální. - vitaminové směsi (Plastin, Roboran, Konvit, NutriMix atd.) vápenný grit.

Zrní kupujeme od soukromníků. Ceny se značně liší. (Např. obchod. 720,- soukromník 400,- za 100 kg pšenice). Tak ušetříme.

 

Orientační cena krmiv pro drobnochovatele

 

10 KG

25 KG

30 KG

NOSNICE

 

CENA

ZA BAL

CENA

ZA KG

CENA

ZA BAL

CENA

ZA KG

CENA

ZA BAL

CENA

ZA KG

N1 -  krmná směs pro nosnice sypká

103

10,3

 

 

294

9,8

N1 GR -  krmná směs pro nosnice granulovaná

112

11,2

270

10,8

 

 

Bk NOSNICE – koncentrát pro výrobu KS pro nosnice

 

 

 

 

615

20,5

VÝKRM KUŘAT

 

BR1 – směs pro výkrm kuřat do 3 týdnů

132

13,2

 

 

381

12,7

BR2 – směs pro výkrm kuřat od 3 do 6 týdnů

127

12,7

 

 

366

12,2

BR3 – směs pro výkrm kuřat do konce výkrmu

118

11,8

 

 

339

11,3

ODCHOV KUŘIC

 

K1 – směs pro kuřice do 4 týdnů

109

10,9

 

 

 

 

K2 – směs pro kuřice do začátku snůšky

107

10,7

 

 

 

 

5. Snáška vajec a jejich uchovávání

 

Slepice - snáší od 5 do 15 hod, s vysokým podílem vajec snesených kolem 8. hod ranní. Průměrná snáška je závislá na správném krmení.  Snáška se omezí v zimním období.

Jen zdravé slepice, dobře ustájené, krmené nezávadnými krmivy a napájené pitnou vodou, dávají předpoklad kvalitních konzumních vajec.
 

 Plemeno

Počet vajec/rok

 Leghornky

 210

 Vlašky

 210

 Česká zlatá kropenka

 190

 Plymutky

 190

 Dominant

 290

 Tetra

 270

 Shaver

 300

 Moravie

 260

 

 

K jídlu podávat vejce co nejčerstvější. Vejce skladujeme maximálně tři týdny. Starší vajíčka se dají použít do koláčů. 

Vejce odebíráme ze snáškových hnízd každý den. Znečištěná vejce skladujeme odděleně a čistíme suchou cestou.

 

6.   Porážka zpracování masa

Drůbež se zabijí ráno, má prázdná volata a střeva. Nehrozí tak kontaminace drůbežího masa obsahem trávicího ústrojí. Ke konzumaci používáme výhradně maso ze zdravých zvířat. Drůbež zabíjíme, když je přepeřená. Vyhneme se tak zdlouhavému dočišťování. Při zabíjení drůbeže si počínáme rychle a dbáme na to, aby zabitá drůbež dobře vykrvácela, neboť nedostatečně vykrvácená drůbež má tmavé maso. Mladou drůbež, oškubáme ihned po zabití, dokud je ještě teplá, a pak ji vykucháme.

Po vykuchání a prohlídce musí být čerstvé maso drůbeže okamžitě vyčištěno a co nejrychleji ochlazeno v souladu s hygienickými požadavky nejméně na 4°C. Drůbeží maso, které má být chlazeno, musí být okamžitě po vykuchání důkladně umyto jak zevně tak uvnitř. A patřičně okapáno.

 

Prodej ze dvora. Legislativní podklady, na základě kterých je umožněn prodej ze dvora:

Zákon 166/1999 Sb., veterinární zákon § 27a a vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství.

V této vyhlášce jsou stanoveny podmínky distribuce malých množství produktů pocházejících z hospodářství chovatele.

Odstavec předpisu 246/1992
Zákon České národní rady č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání § 5h

2a) Zákon č. 449/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Zákon č. 99/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

 

Omráčení a vykrvení. Požaduje se, aby byli před zabitím omráčeni, pokud se zabíjení neprovádí podle náboženských rituálů. Jsou pověšení za nohy, hlavou dolů, pomocí třmenů. Po omráčení je pták vykrven po dobu až 2 minut a pak je dále opracováván. Vykrvení kuřat slepic a kohoutů se provádí přeřezáním hrdla, až ke kosti.

Kuře, slepici, krocana, perličku apod. Zabíjíme obvykle tak, že peří pod krkem u hlavy oškubáme a krční tepnu ostrým nožem přeřízneme, aby krev dobře vytekla. Aby drůbež vykrvácela dokonale, i zabitou ještě pověsíme na krátkou dobu za nohy.

Spařování drůbeže usnadňuje sice škubání peří, ale má také mnoho nevýhod. Jednak drůbeží maso při spařování mnohdy načichne zápachem peří. Maso opařené drůbeže snadno oslizne, rychleji se kazí a nemůže se proto dále skladovat.

 

 Nemoci odchylky paraziti

Chovatel by měl na první pohled poznat, že s ptákem není něco v pořádku. Pokud pták vypadá nemocně celý den, je nutné ihned jej izolovat. Pokud u ptáků nemoc propukne, obvykle má rychlý průběh.  U drůbeže určených na maso se obecně léčba nedoporučuje. Z důvodů vyšších nákladů a také proto, že mnohé léky nejsou určeny pro drůbež na konzum. Je vhodné ptáka utratit. Výjimkou je epidemie v celém chovu. Pak samozřejmě voláme veterináře.

Trus zdravých slepic má nazelenalou barvu s trochou bílé. Je kompaktní a značně suchý. Objeví-li se průjem, znamená to, že je něco v nepořádku.

Snášková hnízda v užitkových chovech mají být vždy čistá a prostá vnějších cizopasníku. Jako jsou všenky, čmelíci.

Čmelík kuří. Saje krev. Velikost 0,5 - 0,7 mm, barva nažloutlá, po nasátí krví barvy hnědočervené, vyznačuje se noční aktivitou. Ve dne zaleze do škvír. Příznaky: nález čmelíků, ospalost snížená pohyblivost. Drůbež nerada nocuje v zamořených kurnících. Teplá vejce jsou obalena po ránu nasátými čmelíky. Prevence mechanická očista, dezinfekci, dezinsekci.

Salmonelóza. Toto onemocnění se vyskytuje v umělých chovech celkem hojně a je i přenosné na člověka, trusem-nedostatečnou tepelnou úpravou, masa, vajec, u něhož způsobuje úporné, dlouhotrvající průjmy, dehydrataci organismu i horečnaté stavy.

Cholera drůbeže. Nebezpečná nákaza hrabavé, vodní drůbeže, volně žijících ptáků. Vyskytuje se i u jiných zvířat. Nejvíce postihuje krůty a dospělou hrabavou drůbež. Bez zjevných příznaků, náhlé úhyny, horečka, ztížené dýchání, nechutenství, hlenovitý výtok z nosu, očí, zelenavý hlenovitý průjem. Jedinci se mohou uzdravit, uhynout nebo se stávají celoživotními bacilonosiči. Na základě veterinárního vyšetření. Léčba: výhodnější je radikální likvidace chovu.

Markova choroba - Morbus Marek. Virové onemocnění hrabavé drůbeže projevující se nádorovými změnami vnitřních orgánů a periferních nervů. Původce: herpes virus Přenos: styk s nemocnou infikovanou drůbeží - infikované krmivo, voda, prach, podestýlka, trus, atd. Příznaky nejsou typické. Dochází k náhlému úhynu. Úhyn může dosahovat až 30 %, u vakcinovaných nižší. Léčba: Není známa. Prevence: zlepšit hygienu prostředí.

Pseudomor - Newcastleská nemoc.  Velmi nebezpečná nákaza hrabavé drůbeže, holubů i volně žijících ptáků. Je celosvětově rozšířená nákaza. Člověk se též nakazí, onemocnění probíhá jako chřipka. Původce: paramyxovirus  - varem se ničí - ve zmražené drůbeži vydrží 9 měsíců. Příznaky: tělesná teplota zvýšená nechutenství, pokles snášky, vejce s tenkou skořápkou, úmrtnost dosahuje 90 - 100 % Léčba: Neprovádí se. Jde o velmi nebezpečnou nákazu. Prevence per orální aplikace vakcíny, zabránit přístupu ptáků, vytvořit opatření v chovu bránící zavlečení nákaz.

Kuřice zakoupené z velkochovu by měli mít základní vakcinace MCH, IB, ND, Livacox T. Zdali tomu tak je to slepice na sebe nepoví.

Kanibalismus. Výskyt u všech věkových kategorií. Příčina: nedostatek místa, zeleného krmení nemít možnost popelit se, závady v krmné dávce – nedostatek vitamínů, minerálních látek, nedostatek živočišných bílkovin, psychické podněty, objevení krve po poranění, výhřez kloaky. Začíná oštipováním peří po objevení krve, přechází ke kanibalismu. Nejčastější místa poškození – hlava, kostrč, bedra, okolí kloaky, křídla, prsty. Často dochází k vyháčkování a vnitřnímu vykrvácení. Při hromadném výskytu se jedná o hromadnou psychózu. Při mírném poranění zdezinfikovat a provést izolaci, krmnou dávku obohatit o chybějící komponenty.

Tvrdé vole: Příčina: ve voleti se hromadí větší množství nestravitelné potravy. Příznaky: zvětšené kraj vole na pohmat tuhé konsistence. Apatie, nepřijímá potravu, potřásání hlavou. Léčba: Chirurgická – vyprázdnění volete, po zákroku 2 dny hladovka.

Měkké vole: Příčina: příjem špatného krmiva, kvasného, plesnivého Klinické příznaky: zvětšení krajiny volete, na pohmat měkké s tvorbou plynů. Drůbež nepřijímá potravu. Při sklonění hlavy vytéká zapáchající tekutina. Léčba: Výplach volete Chirurgická léčba.

V případě zlomenin řešit tradičním způsobem.

9. Závěr

Každý chovatel by si mněl vést alespoň základní evidenci o svém chovu pro svou potřebu.

Kolik máme drůbeže, spotřebu krmiva náklady na chov a snášku vajec. Případnou léčbu drůbeže a dobu výsledek léčby případný úhyn. Získáme tak informace o výsledcích našeho chovu.

 

Hybridi