Nejlepší slepičí polévka krok za krokem
Nejlepší slepičí polévka krok za krokem

Kvalitní domácí slepičí vývar je kouzelnou ingrediencí, která polévku povýší na božský pokrm. Zvláště, když podle české tradice polévku obohatíme domácími nudlemi.
Ingredience: 1 slepice, 2 l vody, několik kuliček nového koření a černého pepře, sůl, cibule, 1/4 celeru, 1 mrkev, 1 petržel, mletý pepř, petrželka, libeček
Postup:
1. Očištěnou slepici rozsekáme na čtvrtky, vložíme do vody a přivedeme k varu. Vložíme koření, polovinu zeleniny pokrájené na větší kousky a osolíme. Zmírníme plamen, hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme asi dvě hodiny mírným varem. Podle potřeby doléváme horkou vodu.
2. Když je maso měkké, což zjistíme vpichem vidličky do stehna, vyjmeme ho a vývar přecedíme, aby v něm nezůstaly kosti.
3. Zbylou syrovou zeleninu nahrubo nastrouháme nebo pokrájíme na kostičky a nasucho je osmahneme, zalijeme vývarem a krátce povaříme.
4. Uvařené maso obereme, pokrájíme na kostičky a vložíme do polévky. Hotovou polévku podle chuti osolíme, opepříme a doplníme pokrájenou petrželkou a libečkem.
Polévkové „know-how“
- Při přípravě polévky nenahrazujte slepici kuřetem, neboť maso slepice má mnohem výraznější a plnější chuť.
- Vývar z masa vaříme při mírné teplotě a čím déle slepici vaříme, tím bude vývar silnější. Dobu vaření zkrátíme, když použijeme tlakový hrnec.
- Cibuli můžeme vařit ve vývaru i se slupkou, vývar tak bude mít zlatavou barvu.
- K zabarvení a zvýraznění chuti můžeme použít čerstvé nebo sušené houby, které z vývaru odstraníme scezením.
- Během varu vystupuje na povrch tuk, který můžeme odebírat malou naběračkou. Vaříme-li vývar předem, necháme ho vychladnout a z povrchu sebereme větší část tuku.
- V masové polévce můžeme kromě kořenové zeleniny (mrkev, celer a petržel) povařit i kousek pórku, kedlubny, květáku, brokolice či listy nebo růžičky kapusty. Chceme-li zvýraznit chuť zeleniny, osmahneme ji na malém množství odebraného tuku z polévky.
- Přidáváme-li do polévky nudle, vaříme je zvlášť v osolené vodě a přidáváme je až na závěr, polévka zůstane díky tomu čirá.
Povzbudí i vyléčí
Slepičí polévka bývala dříve oblíbeným léčebným prostředkem nejrůznějších chorob a neduhů. Mělo to své důvody, neboť v silné chuti lahodného vývaru se skrývá celá řada hodnotných látek, které dokážou přispět k regeneraci organismu. Proslula jako polévka „do kouta“, tedy po porodu na posilnění vyčerpané rodičky. Při nachlazeních a pro uvolnění ucpaného nosu je slepičí polévka účinnější než cokoliv jiného. Někdy je též nazývána „židovský penicilín“. Než ji začnete jíst, sedněte si nad talíř plný polévky a několik minut inhalujte její výpary. Vědci zjistili, že polévka má slabé antibiotické účinky. Věří jí také čínští lékaři, kteří do ní přidávají ženšen. My využijeme domácí suroviny a pro zvýšení léčebného efektu do ní přidáme prolisovaný stroužek česneku.